O nama

O NAMA

Tvrtka Fridrih najveće je obiteljsko poduzeće koje se bavi uzgojem gljiva u Hrvatskoj. Tjedno se na našim farmama gljiva u Dumovcu (Sesvetski Kraljevac) i Kapelici (Garešnica) proizvede između 40 i 50 tona gljiva, i to od bukovača, preko smeđih šampinjona i sve do shitake gljiva. No najviše ipak proizvedemo bijelog šampinjona koji se ne bez razloga naziva „šampionom među gljivama“ i koji je Hrvatima ipak najdraži.

Prva naša farma gljiva nastala je davne 1981. godine u mjestu Dumovec kraj Sesvetskog Kraljevca. Dva mala plastenika predstavljala su pećine u kakvima su u okolici Pariza početkom 19. stoljeća prvi put uzgojeni bijeli šampinjoni. Od tada pa do danas, naš je mali gljivarnik pomalo rastao i širio se da bi danas narastao do 20 uzgojnih prostorija u kojima se vlažna i hladna pećinska atmosfera simulira i kontrolira uz pomoć kompjutera 24 sata na dan.

Gljivarski kompost za organski vrt

KOMPOSTARA I FARMA

Sve započinje u kompostari u kojoj se od slame te konjskog i pilećeg gnoja proizvodi kompost za uzgoj gljiva. Kada supstrat (kompost) za uzgoj gljiva stigne na našu farmu i pokrijemo ga zemljom, sljedećih 5 do 6 dana intenzivno ga zalijevamo kako bi idućih 14 dana micelij zasijan u supstratu stvorio prve pupove.

Ubrzo se uzgojne police popunjavaju malim gljivama koje ponovno zalijevamo vodom kako bi, baš kao u poznatoj uzrečici, tijekom noći rasle kao poslije kiše. Zatim u razdoblju od mjesec dana vrijedne ruke naših beračica uberu oko 200 tona šampinjona, što je, slikovito rečeno, ekvivalentno nogometnom terenu punom gljiva.

 

Gljivarski kompost za organski vrt

UZGOJ gljiva BEZ KEMIKALIJA

U cjelokupnom procesu uzgoja koji započinje u kompostari miješanjem slame, a završava pakiranjem gljiva u našoj pakiraonici, ne koriste se nikakvi pesticidi niti umjetna gnojiva. To je moguće zahvaljujući pasterizaciji najprije komposta na 60 °C, a zatim i samih uzgojnih prostorija na kraju ciklusa kako bi se spriječila eventualna pojava bolesti ili štetnika u sljedećem uzgoju.

Na farmi se održava visoka razina higijene, a rezultat toga je da nema prijenosa štetnih čimbenika u nove uzgoje pa nema potrebe ni za upotrebom kemikalija.

 

Gljivarski kompost za organski vrt

ŠAMP-KOMPOST

Nakon 42 dana kad završi ciklus uzgoja gljiva, naš iskorišteni gljivarski kompost pakira se u posebnu ambalažu pod nazivom Šamp-kompost jer i dalje ima visoki udio organske tvari i ostalih hranjivih tvari odličnih za upotrebu u vrtlarstvu. Tako se zatvara taj čudesan krug uzgoja gljiva u kojem se vodi računa da ono što se uzme od prirode, prirodi i vrati na održiv način.

A što se tiče našeg Šamp-komposta, vrtlari nam javljaju da im u vrtu daje jako dobre rezultate. Koliko su njime zadovoljni, provjerite u našoj rubrici Recenzije, koja je i dalje otvorena za sve vaše pohvale i pokude.