O nama

PREPORUKA ZA KORIŠTENJE

Količina primjene Šamp-komposta ovisi o stanju hraniva u tlu, postotku humusa, očekivanom urodu, vrsti kulture te starosti nasada. Za dobivanje najboljih rezultata potrebno je gljivarski kompost dobro izmiješati s tlom. Preporučuje se redovito korištenje prije sjetve ili sadnje, ali i za održavanje višegodišnjih nasada.

Nije pogodno za uzgoj malina, kupina, ribiza, borovnica, aronije i brusnice (i ostalog acidofilnog bilja).

VRSTA

KOLIČINA

UČESTALOST

POVRĆE

20 - 40 kg / 10 m2

uz svaku sadnju

VOĆKE

5 - 10 kg / biljka

svake 1 - 2 godine

VINOVA LOZA

3 - 6 kg / biljka

svake 1 - 2 godine

UKRASNO BILJE

25-40% / volumena lonca

uz svaku sadnju

Gljivarski kompost za organski vrt

KRATKOROČNi I DUGOROČNI UČINCI
GNOJIDBE ŠAMP-KOMPOSTOM

Redovita gnojidba organskim gnojivima vrlo je bitna i važna agrotehnička mjera u svakoj biljnoj proizvodnji. U usporedbi s ostalim organskim gnojivima, Šamp-kompost ima znatne komparativne prednosti. Može se upotrijebiti u većim količinama bez opasnosti od fitotoksičnosti prema biljkama.

S obzirom na to da je kompost dobro razgrađen, sprečava dušičnu depresiju (odnos C:N = 20:1) i opskrbljuje biljke makrohranivima i mikrohranivima, a ujedno ih čini pristupačnijima. Stoga preporučujemo Šamp-kompost hobistima i velikim poljoprivrednim proizvođačima za sve oblike biljne proizvodnje.

jedinstveno na hrvatskom tržištu

Gljivarski kompost za organski vrt

povratak prirodnom vrtlarenju

Polovicom 20. stoljeća mislilo se da će neograničena upotreba mineralnih gnojiva u biljnoj proizvodnji povećavati prinose u nedogled. No primjena mineralnih gnojiva dosegnula je razinu nakon koje njihovo dodavanje nije više imalo učinka na prinos. Znanstvenici su tada započeli s istraživanjem novih načina povećanja prinosa i općeg zdravstvenog stanja biljaka. Istraživanja su vodila u smjeru upotrebe organskih gnojiva, kao što je iskorišteni gljivarski kompost – Šamp-kompost, čime je započeo – povratak prirodnom vrtlarenju!

Danas na tržištu zapadne Europe i SAD-a organska proizvodnja poljoprivrednih proizvoda u odnosu na sve druge načine poljoprivredne proizvodnje bilježi rast od čak 20% godišnje. Dugo vremena zapostavljan, gljivarski kompost je danas izuzetno tražen, kvalitetan i isplativ kompost.