O nama

SASTAV

Šamp-kompost je organski kompost rahle teksture, tamnosmeđe boje i mirisa zemlje. Blago je kisele reakcije (pH=6,84) s udjelom vlage od 66,48% i pepela od 44,63% u suhoj tvari. Bogato je opskrbljen organskom tvari (53,65 %) te dušikom, fosforom i kalijem, a sadrži i druge važne hranjive tvari važne za rast i razvoj biljaka kao što su kalcij, magnezij, željezo i mangan. Odnos ugljika i dušika u Šamp-kompostu također je iznimno povoljan (C/N=12,81). Idealan je za miješanje sa zemljom jer tada djeluje kao lagano gnojivo i pomaže u zadržavanju vlage.

pH u H2O:

6,5 - 7,5

Cu - ukupan na ST 

42,8 mg/kg 

Suha tvar pri 105 °C:

35 - 55%

Zn - ukupan na ST 

183 mg/kg 

Organska tvar:

45 - 60%

Cd - ukupan na ST 

< 0,1 mg/kg 

Ukupni dušik:

1,5 - 2,0% Nuk

Pb - ukupan na ST 

2,72 mg/kg 

Ukupni fosfor:

1,5 - 2,2% P2O5

Ni - ukupan na ST 

13,12 mg/kg 

Ukupni kalij:

1,0 - 2,0% K2O

Cr - ukupan na ST 

16,1 mg/kg 

E.C.:

1,853 mS/cm

Hg - ukupan na ST 

<0,01 mg/kg 

Gljivarski kompost za organski vrt

dokazano dobar za vaš vrt

Prema svim važećim kemijskim analizama i izvješćima provedenim u Hrvatskoj Šamp-kompost dokazano je dobar za vas, vaš vrt i okoliš.

Bogat je organskom tvari i biljnim hranjivima, pospješuje fizikalna i kemijska svojstva zemlje pa se može koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji kao organsko gnojivo i poboljšivač tla. Uz to, odnos ugljika i dušika u Šamp-kompostu iznimno povoljan za razvoj biljaka (C/N=12,81).

Ne sadrži teške metale niti zagađivače tla pa korištenje Šamp-komposta neće dovesti do onečišćenja poljoprivrednih površina ni okoliša. Zato ga mirne savjesti možete koristiti u svom vrtu znajući da dajete svoj mali obol od velikog značenja kad je riječ o očuvanju prirode. 

Gnojidba Šamp-kompostom osigurava BROJNE PREDNOSTI kad je riječ o ostvarenju i povećanju očekivanog uroda

JEDNOSTAVNA PRIMJENA

Šamp-kompost je pogodan za gnojidbu većine poljoprivrednog bilja: povrća, voća, vinove loze, maslina, svih ratarskih te začinskih, aromatičnih i ukrasnih kultura. Rastresite je strukture jer sadrži optimalnu količinu vlage pa je primjena izuzetno laka i praktična. Nema neugodan intenzivan miris karakterističan za druga organska gnojiva jer je organska tvar mineralizirana do optimuma.

POVEĆAVA PRINOS I KVALITETU URODA

Povećava prinos i kvalitetu uroda

Šamp-kompost ishranjuje biljke neophodnim makrohranivima i mikrohranivima te povećava produktivnost tla kao glavnog medija za proizvodnju kvalitetne i nutritivno vrijedne hrane. Redovito korištenje Šamp-komposta povećava ishranjenost biljaka, a time i lisnu površinu i intenzitet fotosinteze. Dobra ishranjenost osigurava povećanje prinosa, kvalitetu uroda i vizualnog izgleda biljaka, osobito ukrasnih.

Popravlja strukturu tla

Primjenom Šamp-komposta povećava se količina organske tvari (humusa) u tlu, koja pozitivno djeluje na poroznost tla i vodozračne odnose, čime se povećava izmjena i kretanje vode i plinova u tlu. Organska tvar poboljšava strukturu tla i povoljno utječe na procjeđivanje vode kroz profil tla te smanjuje pokoricu. Na taj se način sprečavaju štetni reduktivni procesi u tlu, povećava se količina kisika u tlu koji koristi disanju korijena, neophodnom za razvoj biljke.

IMA ANTITOKSIČNO DJELOVANJE

Antitoksično djelovanje i enzimi

Stupanj antitoksičnog djelovanja organskih gnojiva ovisi o trajanju i uzajamnom djelovanju s tlom. Antitoksično djelovanje organskih gnojiva manifestira se znatno jače pri njihovu višegodišnjem intenzivnom korištenju. Enzimi ostaju i nakon proizvodnje gljiva u Šamp-kompostu. Nakon primjene u tlo, sudjeluju u razgradnji organske tvari.

POBOLJŠAVA BIOLOŠKU RAZNOLIKOST TLA

Poboljšava biološku aktivnost i raznolikost tla

Ubrzava rad i razmnožavanje mikroorganizama i time izravno utječe na kruženje minerala u tlu. Gljivice i bakterije razgrađuju organsku tvar pa hraniva postaju pristupačna biljkama.

IMA ANTITOKSIČNO DJELOVANJE

Ublažava reakciju na stres

Organska tvar u tlu na sebe veže vodu pa biljke lakše podnose sušne periode. Osim stresa suše, biljke gnojene Šamp-kompostom bolje podnose i druge stresne situacije, poput napada bolesti i štetnika. Biljke su ujedno i jače građe pa su otpornije na polijeganje.

JAČA KORIJENOV SUSTAV

Jača korijenov sustav

Primjenom Šamp-komposta struktura tla postaje rastresitija pa se povećava aktivnost korijena. Korijen se bolje i kvalitetnije razvija, povećava mu se razgranjenost i gustoća jer je veći razvoj glavnog i bočnog korijena. To u konačnici rezultira većom aktivnom površinom pa je usvajanje vode i hranjivih tvari znatno učinkovitije.